1.  Az agy jó kondícióban tartása érdekében a kutyatulajdonosnak gazdagítania kell a kutyája környezetét! Foglakozzunk, játsszunk vele, ne engedjük ellustulni, tegyük változatossá az életét az egyhangúság helyett. Találjunk ki új játékokat, válasszunk más-más útvonalat a sétához, engedjük, hogy más kutyákkal is találkozzon, játsszon. Amikor a kutya bent tartózkodik – különösen, ha hosszabb ideig bent marad – gondoskodjunk róla, hogy valamilyen mozgalmasabb dologra lásson. Ez lehet például egy ablak, kilátással egy madáretetőre vagy egy forgalmasabb útra, de akár a tévé is! A magányos kutya mindennapjai élettel telnek meg, ha társat kap, például egy kiskutya kerülhet mellé.
2.  Alkalmazzunk különleges étrendet, amely támogatja az idősödő agy, és az idősödő szervezet megváltozott képességeinek kiszolgálását. Létezik kifejezetten az idős kutyáknak kifejlesztett táp is.

3.  7 éves kor felett rendszeresen (félévente) forduljunk állatorvoshoz, ellenőrző vizsgálatok elvégzésére, ill. ha kérdéseink vannak az öregedés folyamataival, velejáróival kapcsolatban!