Az allergiás kutyák nagy része, akik pollenekre, virágzó növényekre érzékenyek, szerencsére ilyenkor nem mutatnak tüneteket, így a tél nagy megkönnyebbülést jelent a gazdik és a kutyák számára is. Persze ilyenkor is fontos, hogy odafigyeljünk a bőrük, szőrük minőségére. Az érzékeny bőrű, szőrű kutyák bőr- és szőrminőségét több tényező is ronthatja télen.

A fűtésszezon beindulásakor a legtöbb lakásban csökken a páratartalom, ettől sok kutya bőre kiszárad, a szőr fénytelenné, rosszabb minőségűvé válhat, előfordulhat, hogy ettől többet is vakaróznak. Ilyenkor különösen fontos a megfelelő étrendkiegészítők adása. Ezek közül a legfontosabbak az omega-3 és omega-6 zsírsavak, az E-vitamin, a biotin, a cink és a linolénsav, amiket a legtöbb érzékeny bőrű kutyáknak gyártott táp is tartalmaz, de mindenképp jó, ha kúraszerűen, kiegészítésként is kapják a kutyák. Fontos, hogy erről minden esetben kérjétek ki az állatorvosotok véleményét, és az ő útmutatása szerint járjatok el.

A havas, nedves, jeges talaj nagyon könnyen gyulladást okozhat kutyánk lábujjai között, amire az érzékeny bőrű ebek egyébként is hajlamosabbak. Ezt úgy tudjuk a legkönnyebben megelőzni, ha minden séta után langyos, tiszta vízzel leöblítjük a tappancsait, majd alaposan szárazra töröljük, és nem engedjük neki, hogy maga tisztogassa, rágja, nyalja a lábait.

Szerencsére egyre ritkábban, de sajnos még mindig van, ahol használnak útszóró sót, ami nagy veszélyt jelent a kutyák talppárnáira, könnyen kimarja, kisebesítheti az érzékeny tappancsokat. Ha kénytelenek vagyunk ilyen helyen sétáltatni a kutyánkat, érdemes kutyacipőt beszerezni és fokozatosan hozzászoktatni a mindennapi használatához, mert ez a legjobb módja annak, hogy elkerüljük a komolyabb sérüléseket. Sok kutya minden próbálkozás ellenére sem hajlandó cipőt viselni, nekik érdemes séta előtt erre a célra kapható zsíros krémmel bekenni a lábukat, ügyelve arra, hogy ne nyalják le magukról, séta után pedig nekik is alaposan mossuk meg a tappancsukat. Az állateledelboltokban, állatpatikákban kérjünk útmutatást bátran!

A rövidebb szőrű, kisebb testű, fázós vagy idős és gyenge négylábúakra mindenképp érdemes kutyaruhát adni. Ez különösen fontos akkor, ha kutyusunk a nap nagy részét a meleg lakásban tölti, és csak a séták idejére engedjük ki a szabadba.

A rosszul megválasztott ruha adott esetben ronthat a szőrminőségükön, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy milyen felszerelést vásárolunk kedvencünknek. A legjobb, ha pamutból készült, elég szoros ruhát választunk, hogy jól melegítsen, ügyelve arra, hogy sehol ne dörzsölje ki a szőrt, bőrt. Figyeljünk oda arra, hogy az átnedvesedett kutyaruha ne maradjon hosszan a kutyán: ha visszaértünk a sétából, vegyük le róla és ha így is nagyon megázott kedvencünk, nyugodtan törölgessük át egy kicsit.

A hosszú szőrű kutyák szőrének ápolására télen különösen nagy figyelmet kell fordítani. Fontos, hogy megakadályozzuk a szőr összecsomósodását, ezért érdemes még rendszeresebben fésülni őket, mint melegebb időben, mert az összegubancolódott szőr kevésbé védi őket a hidegtől. Az ő esetükben még fontosabb, hogy ne legyen tartósan vizes a bundájuk, mert nagyon könnyen begyullad, kisebesedik, kimaródik a bőrük a nagy szőr alatt.

Az érzékeny bőrű kutyákat általában gyakrabban szokták fürdetni kifejezetten nekik való samponokkal. Télen viszont ezzel is vigyázni kell, a hidegebb időkben érdemes csökkenteni a fürdetések számát, mert ezzel a kutyák bundáján lévő természetes védőréteget mossuk le, ami segít a hőszigetelésben.

Írta: dr. Bodoky Anna, a Gondos Gazdik szakértői csapatának állatorvos tagja

Iratkozz fel a PRO PLAN® Gondos Gazdik Hírlevélre, amelyben hasznos tippeket és tanácsokat osztunk meg veled, szakértői csapatunk elkalauzol a kutya-gazdi világban, és elsőként értesülhetsz a PRO PLAN® akciókról, kedvezményekről is!

Feliratkozás: https://www.gondosgazdik.hu/hirlevel-feliratkozas/